Wat is mindfulness?

Mindfulness meditatie zorgt ervoor dat je wat afstand schept tussen jezelf en je belevingswereld. Door alles dat zich aan je voordoet alleen maar te observeren zonder er per definitie door te worden meegenomen, creëer je een rustige ruimte voor jezelf. Een ruimte waarin jij een beetje los komt te staan van de inhoud van je gedachten of van de gevoeligheid van emoties of lichamelijke sensaties.

Al die gedachten, emoties en sensaties vormen een grote draaimolen waar je je hele leven al op staat. Door jezelf steeds maar te laten meenemen door iedere gedachte, ieder gevoel, iedere intentie, blijft die draaimolen maar draaien en draaien. Door te mediteren stap je heel eventjes van die draaimolen af. Je kunt dan rustig om je heen kijken en het landschap op je in laten werken. Je kunt even echt diep ademhalen. Voordat je weer op de draaimolen stapt. (Want eigenlijk is dat toch wat we willen.)

Door regelmatig mindfulness te beoefenen vormt zich op den duur het inzicht dat je gedachten en gevoelens willekeurige elementen vertonen. Dat ze een eigen leven leiden. Dat het volgen van deze elementen niet per definitie leidt tot geluk en welzijn. Dit inzicht opent de deur naar het ontdekken van een bron van welzijn en geluk die betrouwbaarder is, en bovendien dichterbij: je eigen geest.

Wanneer je je niet meer uitsluitend door je gedachten laat leiden, opent dat niet alleen de deur naar meer welzijn en geluk, maar ook naar grotere creativiteit, meer productiviteit en een grotere rol voor jouw eigen stem. Je wordt meer jezelf en kunt vanuit de kracht die dat geeft meer toevoegen aan de wereld waarin je je begeeft.