Meditatie of medicatie voor negatieve emoties als stress, angst en depressie?

Er is in de afgelopen vijfentwintig jaar veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van op meditatie gebaseerde interventiemodellen. Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is in de VS ontwikkeld om mensen te leren omgaan met chronische pijnklachten, zoals fibromyalgie, en andere chronische aandoeningen waar geen medische remedie voor bestaat. MBSR wordt verantwoordelijk gehouden voor de hedendaagse populariteit van mindfulness meditatie.

Een afgeleide van MBSR, Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), combineert cognitieve gedragstherapie met mindfulness om verlichting te bewerkstelligen bij mensen met angststoornissen en depressie. Mensen met stressgerelateerde klachten wordt vaak een van deze beide interventies aangeboden, in de vorm van een acht weken durende groepscursus.

Inmiddels is er zoveel wetenschappelijk onderzoek naar deze methoden gedaan dat de eerste meta-onderzoeken zijn gepubliceerd. Daaruit komt onder andere naar voren dat mindfulness-methoden ongeveer even effectief zijn als antidepressiva voor mensen met angst-, stress- of affectieve klachten.

En dat roept een interessante vraag op. Als je simpelweg een pil kunt nemen, waarom zou je dan moeite doen om jezelf een radicaal nieuwe methode aan te leren? Buiten de tijdsinvestering, en de overweging dat mensen die met dit soort klachten te maken hebben wel iets anders aan hun hoofd hebben dan “leuk iets nieuws oppakken”, is het niet een stuk gemakkelijker om ingesteld te worden op een medicijn dat vrij snel ook al resultaten laat zien?

Reacties welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *